Over boeken lezen

Wat vinden lezers van mijn verhalen?

Humor, drama en ontroering. Dat zijn de ingrediënten van mijn romans. Lezers zeggen: het leest vlot, het is zeer visueel, als in een film. Dat is niet toevallig. Dat is iets waar ik naartoe heb gewerkt. Met veel dialoog bijvoorbeeld. En door te schrappen als een gek. In Meisje aan de Overkant zit meer dan 30% dialoog. In De Parisienne meer dan 50%. Ik schrapte zowat 30 bladzijden uit beide oorspronkelijke manuscripten.

Lees meer »

Waarom zijn boeken zo duur?

Ik beken. Een roman die € 23,99 kost? Goedkoop is anders. Daar zijn redenen voor. Maar wat is niet duur tegenwoordig? Een avondje bioscoop met zijn tweetjes kost ook al snel € 25, alleen al aan tickets. Ik ging op zoek naar verklaringen.

Lees meer »

Waarom 99% van de recensies waardeloos zijn

Als je aan de promotie van je eigen boek begint, en je verdiept je in wat andere schrijvers en uitgevers doen, dan kom je al snel bij de aanbeveling: ‘zorg voor goede recensies’. Welnu, dat wringt bij mij. Ik vind dat onnatuurlijk en heb er dus bedenkingen bij. Ik leg uit waarom.

Lees meer »

20 voordelen van een e-book

Twee jaar geleden kocht ik via een webwinkel een klassieker omdat er geen e-book versie van bestond (De tijgerkat). Ik kan het boek niet lezen door de zeer kleine tekst. Mijn ogen gaan ervan tranen. Sindsdien lees ik enkel nog e-books. Die hebben heel wat voordelen.

Lees meer »

Het belang van het inkijkexemplaar

Ik heb niet de gewoonte om aan andere mensen te zeggen wat ze wel of niet moeten doen. Maar als het gaat over boeken kopen, dan kan ik iedereen ten stelligste aanraden om eerst eens te ‘proeven’ van het boek. Hoe doe je dat?

Lees meer »

De geheimen van een goed coverdesign

Zijn vrouwen impulsiever bij de aankoop van een boek dan mannen? Beslissen vrouwen sneller dan een man? Wat is de favoriete kleur voor een cover? Wie kiest voor koele kleuren en wie voor warme? Welke woorden komen het meest voor in titels van bestsellers? Wat is de ideale lengte van een titel? En hoeveel boeken worden gekocht als geschenk? We trokken op onderzoek.

Lees meer »

Hoe belangrijk is de cover van een boek?

Je schreef een boek. Proficiat. Het publicatieproces wordt opgestart. Door jezelf of door een uitgeverij. Tijd voor de cover. Ga je voor typografie, een illustratie, of toch liever een foto? En wat met de flaptekst? Een quote? Een blurb? We trokken op onderzoek.

Lees meer »

De Dood van Winnetou

Nam je als jonge snaak al eens een boek ter hand? Dan ken je wellicht de nobelste der indianen: Winnetou, opperhoofd der Apachen. We hadden thuis bijna de hele serie Karl May pockets. Ik las ze allemaal. We kochten ze met onze zuurverdiende spaarcentjes. Eentje ontbrak: De dood van Winnetou. Permanent uitverkocht leek het. En nu sterft dit edelmoedige opperhoofd een tweede keer. Zowel de Duitse (Ravensburger) als de Nederlandse uitgever (Meulenhoff) stoppen met het uitgeven van Winnetou boeken. Bol schrapte tijdelijk de verkoop. Culturele toe-eigening en in strijd met onze opvattingen over diversiteit, klinkt het. Wordt de uitgeefwereld nu helemaal zot?

Lees meer »

Hoeveel boeken worden ook uitgelezen?

Twee mannen zitten rechtover elkaar in een treincoupé. De ene man vilt een banaan, strooit er peper op en gooit ze door het raam. De andere man kijkt verbaasd toe. Daarop doet de bananenman het opnieuw. Hij vilt een banaan, doet er peper op en kiepert ze door het raam. Na de derde banaan vraagt de ander waar hij in godsnaam mee bezig is. Waarop de bananenman verontwaardigd antwoordt: ‘Lust jij bananen met peper?’ Je voelt me al komen: waarom kopen mensen boeken die ze nooit openslaan?

Lees meer »

Het geheim van een succesvol boek

Wat maakt een boek succesvol? Geen flauw idee. Anders begon ik er meteen aan. Wat maakt een goed boek goed? Weet ik ook niet. Dat is voor iedereen anders, zoals het eten op je bord, de wagen in je garage, de vrouw in je bed of het huis waarin je woont. Wat voor de ene lezer subliem is, is voor de andere saaier dan kouwe gortepap. Waarom begin je er dan over, Van Butsel, als je het zelf niet weet?

Lees meer »