20 voordelen van een e-book

Gepubliceerd op 18 december 2022 om 11:05

Het is alweer een paar jaar geleden dat ik nog een papieren boek kocht: De tijgerkat van G. Tomasi di Lampedusa, een klassieker waar geen e-bookversie van bestaat.  Ik kan het boek niet lezen door de veel te kleine tekst. Mijn ogen gaan ervan tranen. Daarom lees ik enkel nog e-books, want weet je, die hebben heel wat voordelen.

20 voordelen van een e-book

Een kleine geschiedenis

Wat letterkappers in de oudheid ervaarden met de opkomst van het perkament, miniatuurschriftmonniken in de Middeleeuwen met de boekdrukpers, encyclopedieverkopers bij de opmars van het internet, riskeren boekhandelaren te ervaren met de opkomst van het e-book.

De laatste twee decennia heeft het digitale boek enorm opgang gemaakt. De jongere generaties zijn opgegroeid met digitale media en lezen meer op een smartphone dan op papier. Door de stijgende papierprijzen en toenemende klimaatvereisten mag verwacht worden dat het e-book zijn opmars zal doorzetten en een omslag zal teweegbrengen in de boekenwereld.

De heerschappij van het papieren boek

Toch ken ik maar twee mensen die consequent e-books lezen, ikzelf en mijn zoon. De meeste mensen lezen liever een papieren boek. Papier geeft zo’n lekker gevoel, je kan erin bladeren, ze ruiken zo heerlijk en ze staan zo mooi op de boekenplank. Over dat ruiken wil ik wel een kanttekening maken. Voor een nieuw boek klopt dat wel, maar voor een beduimeld bibliotheekboek dat door de handen ging van een kettingroker is dat toch wat minder. En die boekenplank staat op de duur ook maar krom te trekken en stof te vergaren.

Wat nu met het e-book?

Zet je die nostalgische gevoelens over dat papieren boek even opzij, en denk je ook wel eens aan de natuur, dan heeft een e-book niets dan voordelen. Dit is geen pleidooi. Ik zet de voordelen van digitaal lezen gewoon even op een rijtje ter overweging, omdat veel mensen het e-book nog niet hebben ontdekt.

20 voordelen van het e-book

  1. E-books zijn stukken goedkoper dan papieren boeken, soms 50 tot 75%. Gewoon omdat de productiekosten veel lager liggen. Oké, je moet een e-reader of tablet hebben, dat klopt, maar ofwel heb je die al, ofwel verdien je die zeer snel terug.
  2. E-books zijn duurzaam, de energiekost om te produceren is extreem laag en er worden geen bossen voor omgelegd.
  3. Ze zijn onmiddellijk beschikbaar. Tik-tik-tik-Paypal en je kan beginnen lezen.
  4. Ze nemen geen plaats in. Altijd leuk voor op reis.
  5. Je kan ze altijd en overal ter wereld lezen.
  6. Je kan ze lezen op verschillende toestellen: smartphone, e-reader, tablet, PC, tv.
  7. Je hebt altijd een inkijkexemplaar zodat je minder miskopen doet.
  8. Het aanbod is enorm.
  9. Je kan ze aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren: lettergrootte, lettertype, achtergrondkleur (wit, sepia, wit op zwart), helderheid, marges, uitlijning, landscape, portrait, enz. Zeer interessant voor het ouder wordende oog.
  10. Je kan bladwijzers, notities en markeringen maken die je daarna kan exporteren. Interessant voor tekstanalyse of research.
  11. Je kan erin zoeken. Zo leg je snel fouten bloot, inconsequenties, herhalingen, stopwoorden, plagiaat. Je zou verschieten hoeveel fouten er opduiken, zelfs bij romans die grote literatuurprijzen hebben gewonnen.
  12. Een goed e-book heeft aanklikbare links voor inhoudstafel, voetnoten, trefwoordenregister, en eventueel ook voor externe bronnen zoals de website van de auteur of de uitgever.
  13. E-readers en apps hebben ingebouwde woordenboeken of links naar Wikipedia. Selecteer een woord en je krijgt er uitleg over. Je leert veel bij op die manier.
  14. Ze lezen lekker in bed zonder je in de vreemdste bochten te moeten wringen.
  15. Je hebt weinig licht nodig. Leuk als je partner wil slapen en jij nog wil lezen.
  16. Je kan ongestoord lezen als er pandemieën uitbreken en bibliotheken en boekhandels gesloten zijn.
  17. Je kan lezen op trein of vliegtuig zonder vervelende meelezers die opmerkingen maken zoals: ‘wat lees je?’, ‘ik vind die absoluut niet goed’ of: ‘ik haat die schrijver’.
  18. Zeer veel Vlaamse bibliotheken bieden sinds augustus 2020 gratis e-books aan via het Cloudlibrary platform. Je leest er alles over op Cultuurconnect. Hier vind je handleidingen.
  19. Als schrijver hou je veel meer over aan een e-book, omdat de productiekost laag is.
  20. E-books zijn bijzonder slecht geschikt voor boekverbrandingen.

Conclusie

Probeer eens een e-book. De kans bestaat dat je na het lezen van de eerste niets anders meer wil, zoals mij overkwam met De Tijgerkat.

Vond je dit artikel interessant? Aarzel niet om je hieronder in te schrijven voor mijn fanclub.