Het belang van het inkijkexemplaar

Gepubliceerd op 18 december 2022 om 10:51

Ik heb niet de gewoonte om aan andere mensen te zeggen wat ze wel of niet moeten doen. Maar als het gaat over boeken kopen, dan kan ik iedereen ten stelligste aanraden om eerst eens te ‘proeven’ van het boek. Hoe doe je dat?

Het belang van het inkijkexemplaar

Door het ‘Inkijkexemplaar’ te lezen. Ik hoor je al zeggen: ‘Ja, maar ik koop mijn boeken in een gewone boekenwinkel’. Geen probleem. Dan kan je het ‘proeven’ door het te doorbladeren. Maar als het boek niet voorhanden is, en je moet het bestellen, dan is het interessant als je vooraf op internet het inkijkexemplaar hebt gelezen. Die vind je op de meeste online boekenwinkels onder de cover van het boek. Vind je er geen, dan wenst de uitgever geen inzage te geven. Ik vind dat verdacht, zeker bij nieuwe boeken. Het lijkt wel of de uitgever bang is dat je het boek niet zal kopen als je de eerste pagina’s leest. Pure onzin natuurlijk.

Doe jezelf en mij een plezier

Ook van mijn boeken vind je overal inkijkexemplaren. Daarnaast voorzie ik een uitgebreid leesvoorbeeld (pdf) op mijn website (bijv. onder de cover van De Parisienne). Lees je e-books, dan kan je in je e-reader een preview downloaden. Koop mijn boeken niet om mij een plezier te doen, of omdat je mij kent, of omdat ik zulke melancholische ogen heb. Lees het inkijkexemplaar en oordeel zelf. Je bespaart mij een slechte recensie achteraf. Je koopt toch ook geen wagen die je niet leuk vindt? Je eet toch ook geen spruitjes als je ze niet lekker vindt?

Smaken en kleuren

Ik verkies rode wijn, mijn vrouw witte. Als ik de keuze heb zal ik altijd gaan voor de rode. In het betere restaurant zal de sommelier vooraf een tafelgenoot de wijn laten proeven. Dat heeft een reden. Zoiets geldt ook voor boeken. Je ‘proeft’ van een boek door een paar voorbeeldpagina’s te lezen. Mogelijk bevalt de stijl je niet of spreekt het verhaal je niet aan, ook al krijgt het boek positieve recensies of wordt het door de media de hemel in geprezen. Koop het in dat geval niet. Verzet je tegen de hype en de collega’s en vrienden die het allemaal zo’n schitterend boek vinden, gewoon omdat er Tom Lanoye of Dimitri Verhulst op de cover staat.

Het verhaal

Een inkijkexemplaar geeft je meteen ook een idee over het verhaal. Als je vanaf de eerste bladzijde geboeid raakt is dat een goed teken. Als er na 10 bladzijden nog geen hol is gebeurd, dan is de kans groot dat de rest ook niet boeit. Laat je niet verleiden door uitspraken als: ‘ja, maar vanaf bladzijde honderd wordt het echt spannend.’ Dat betekent dat de auteur zijn werk niet heeft gedaan. Dat betekent dat je te veel hebt betaald voor het boek. Op een boek van 250 bladzijden maar liefst 40%! Je zou het toch ook niet leuk vinden als je wagen pas na 100 kilometer op volle kracht presteert?

Maar pas op: een boeiend begin is niet altijd een garantie voor een boeiend verhaal. Zo kocht ik ooit Wie omkijkt, van Jeanine Cummins, een erg controversieel boek omwille van zogenaamde culturele toe-eigening (lees hierover mijn artikel De Dood van Winnetou).  Het boek van Cummins grijpt je van bij de eerste woorden bij de keel. Maar na de eerste scènes zakt het wat mij betreft ineen als een slappe pudding. ‘Ja, maar daarna wordt het weer spannend hoor.’ Sorry, ik was al gestopt met lezen.

De mediatamtam

Voortdurend zijn er mediarages die een mens willen doen geloven hoe fantastisch een nieuw boek wel is. De hele boekenketen en alle media doen daaraan mee. Het draait immers allemaal om geld. Lees daarover mijn artikel De klasse van Kluun. Wees op uw hoede voor rages. Je komt vaak bedrogen uit. Misschien vind je het leuk om zo’n gehypet boek te kopen als een geschenk voor je vriend of vriendin. Vraag je dan af: zou ik het voor mezelf kopen? Nee? Koop het dan ook niet voor een ander. Tenzij je bijbedoelingen hebt.

Conclusie

Na het lezen van het inkijkexemplaar heb je een idee van de stijl en het verhaal van het boek. Je vermijdt impulsaankopen waar je later spijt van krijgt. Een boek kost door de gestegen papierprijzen (80% op één jaar tijd) behoorlijk wat geld. Hoe spijtig is het niet als je moet vaststellen dat je aankoop alleen goed is om de houtkachel mee aan te steken.

Proef dus altijd eerst van een boek, lees het inkijkexemplaar vooraleer je het koopt. Je bespaart jezelf een boel geld, tijd en frustratie.

Vond je dit artikel interessant? Aarzel niet om je hieronder in te schrijven voor mijn fanclub.