Brengt boeken schrijven iets op?

Gepubliceerd op 8 december 2022 om 11:44

Toen ik het zwaar te pakken kreeg met schrijven was de boekenwereld één groot mysterie voor mij. Welke kosten heb ik als schrijver? Zal ik een uitgever vinden? Hoe werkt dat uitgeven eigenlijk? Een redacteur, is dat wel nodig? Hoeveel boeken zal ik verkopen? Brengt schrijven iets op? Over dat laatste wil ik het even hebben.

André Van Butsel - Brengt boeken schrijven iets op?

Show me the money

Wie begint boeken te schrijven om geld te verdienen neemt volgens mij een verkeerde start, ja, zelfs een groot risico. Een boek schrijven, zeker als het fictie betreft, is wat mij betreft in de eerste plaats een creatieve drang, een artistiek ei dat je wil leggen. Geen enkele zichzelf respecterende schrijver, kunstschilder, beeldhouwer, componist, rockzanger is ooit begonnen met het idee: hiermee ga ik bakken geld verdienen en word ik wereldberoemd.

Wil je dan geen boeken verkopen?

Natuurlijk wel. Zoals elke sterveling wil ik immers erkenning. Erkenning krijg ik als ik boeken verkoop, en meer nog als het boek goede kritieken krijgt. Het is des mensen, of het nu gaat om TikTok reels, Facebookverhalen of kattenvideo’s op Youtube. Iedereen zijn hart zwelt op als er weer eens honderden blauwe duimpjes, rode hartjes of gele lachebekjes verschijnen onder zijn creatieve bijdrage aan het universum.

Wat is er mis met geld verdienen?

Niets! Zeker niet als creativiteit en kwaliteit elkaar vinden, met vakmanschap als verbindende factor. Creativiteit moet wat mij betreft de eerste aanzet zijn. Je amuseren, ook al is schrijven aartsmoeilijk en vergt het enorm veel doorzettingsvermogen.

Natuurlijk zijn er kunstenaars die hun beroep hebben gemaakt van hun creatief vakmanschap, die er ook veel geld mee hebben verdiend. Maar vergeet niet dat velen, ook vele groten, er geen rooie duit aan over hebben gehouden. Meer nog, ze stierven in armoede, sneden zich een oor af, dronken zich te pletter, werden politiek vermoord of maakten er van pure ellende zelf een einde aan. Google eens naar schrijvers die zelfmoord pleegden. De lijstjes vliegen over je scherm. Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Sylvia Plath zijn de eersten die verschijnen. Dichters zijn zowaar nog een groter bedreigd specimen.

In een onderzoek uit 1999 genaamd Suicide among eminent artists, werden 59 zelfmoorden van kunstenaars onder het licht gehouden. Het ging om architecten, beeldhouwers, schilders, dichters, schrijvers en toneelschrijvers. Dichters en schrijvers scoorden bovengemiddeld.

De redenen om zelfmoord te plegen zijn eindeloos en kleurrijk: miskenning door een dom en wreed publiek, onbeantwoorde liefde, jaloezie, depressie, geldzorgen, drank, drugs, vrouwen, mannen, gokverslaving, angsten, fobieën, wanen, krankzinnigheid, minderwaardigheidscomplexen. Je hebt één troostprijs: als je werk echt goed is, word je na je dood alsnog beroemd en verdienen je nakomelingen er wat aan.

Waarom dan gaan schrijven?

Ik zei het al: omdat je een onweerstaanbare drang hebt tot creativiteit. En een zekere neiging tot zelfkastijding. Je wil dat topje van Maslows piramide beklimmen. Geld verdienen is dan bijzaak.

Ik geloof er niets van

Ik hoor het je al denken. En J.K. Rowling (Harry Potter) dan? Agatha Christie, Stephen King? Klopt. Zij werden er zeer rijk mee. Maar het zijn witte raven. En wees gerust: ook zij zagen dikke pakken zwarte sneeuw. J.K. Rowling haar eerste manuscript werd door 12 uitgeverijen verworpen. Agatha Christie, bestverkopende auteur aller tijden, zag haar eerste manuscript nooit gepubliceerd. In haar tweede moest ze het einde wijzigen wilde de uitgever het aanvaarden. Stephen King gooide Carrie ooit in de vuilbak omdat hij vond dat hij er zijn tijd mee verdeed. Zijn vrouw haalde het er terug uit en gebood hem om het af te werken. Het boek werd gepubliceerd en verfilmd met Sissy Spacek en John Travolta. Hij brak ermee door en werd een van de succesvolste hedendaagse schrijvers. Veel van zijn verhalen en romans werden verfilmd, waaronder zijn novelle Rita Hayworth and the Shawshank Redemption. De film The Shawshank Redemption wordt al jaren geroemd als beste film ooit. Geen van deze drie schrijvers was bij aanvang een beroemdheid, columnist of literatuurwetenschapper. Een beetje dromen mag dus.

Dichter bij huis hebben we Kluun. Op zijn website is te zien dat hij 2,7 miljoen boeken verkocht. Reken grofweg twee euro per boek en je weet genoeg. Dus veel geld verdienen met boeken kan. Vraag is alleen tegen welke prijs. Maar dat is een ander verhaal. Zie mijn artikel De klasse van Kluun.

Wat met beroemde mensen die beginnen schrijven?

Als je al beroemd bent, het geeft niet waarmee of waarom, wordt het een heel ander verhaal. Ben je topkok, sportheld, mediafiguur, influencer, bekende Vlaming of Nederlander, dan struikelen uitgeverijen in bosjes over je voeten om een boek van je uit te geven. Je zou moeten stom zijn om geen boek te schrijven. Alleen je naam op het boek is nodig. Je hoeft het niet eens zelf te schrijven. De uitgever zorgt wel voor ghostwriters, redacteuren, correctoren, vormgevers en marketeers.

Conclusie

Zit je met een onweerstaanbare creatieve drang om een boek te schrijven? Begin er onmiddellijk aan. Geef het beste van jezelf, streef naar excellent vakmanschap. Dromen mag zeker, maar er geld mee verdienen zal je wellicht niet doen. Wees vooral ook op je hoede: ontgoocheling en wanhoop liggen op de loer.

Wil je in de eerste plaats geld verdienen met schrijven, dan kan je als illustere onbekende beter een blog of column schrijven, redactiewerk verrichten of bedrijfscommunicatie verzorgen. Daar valt zeker geld mee te verdienen.

Ben je geen schrijver maar wel beroemd? Schrijf alsjeblief geen enkel boek meer. Stop daar onmiddellijk mee. Boeken van beroemdheden zijn zo vermoeiend. Mensen lezen ze toch niet. Ze geven ze alleen weg aan andere mensen die ze ook niet lezen. En boeken met goede verhalen die er echt toe doen, raken ondergesneeuwd door al die rommel.

Vond je dit artikel interessant? Aarzel niet om je hieronder in te schrijven voor mijn fanclub.