Over Meisje aan de Overkant

Inspiratie

In de zomer van 1969, ik was toen twaalf, kwam in het café rechtover ons een gezin wonen met drie dochtertjes. De oudste van de drie was heel mooi en ze werd die zomer mijn speelvriendinnetje. Kort daarop verhuisde het gezin opnieuw. Ik heb nooit geweten waar naartoe. Ik zag het meisje nooit meer terug. Tot zover de realiteit. Al de rest is fictie.

Wat was dat toch met die zomer van 69?

Bryan Adams had er ook iets mee. Hij scoorde er zijn succesvolste hit mee in 1984. Het was dan ook een zeer opmerkelijke zomer. Waarom? Omwille van dat meisje, maar ook omwille van drie zeer opmerkelijke nieuwsfeiten die ik verweven heb doorheen het verhaal.

Eddy Merckx wint zijn eerste Ronde van Frankrijk

Op 20 juli 1969 wint Eddy Merckx in Parijs de afsluitende tijdrit van de 56e Ronde van Frankrijk en maakt van zijn eerste deelname aan de Tour meteen zijn eerste tourzege. Hij zegeviert met een voorsprong van bijna 18 minuten op de tweede en rijdt hiermee alle concurrenten op een hoopje. Hij wint ook het puntenklassement, het bergklassement en het ploegenklassement. Het werd een van de meest fenomenale overwinningen uit de geschiedenis van de Tour en de wielersport.

De eerste mens op de maan

Een dag later, op 21 juli 1969 zetten de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen een voet op de maan. Een mijlpaal in de wereldgeschiedenis en een van de knapste technologische hoogstandjes uit de ruimtevaart. Vooral als je weet dat er toen nog geen sprake was van computers zoals we die nu kennen. Maar het liep die dertig laatste seconden bijna helemaal mis.

Woodstock: de moeder van alle rockfestivals

15 augustus 1969 tot 18 augustus 1969Three days of peace and music. Maar ook van love, modder, drank en drugs. Er werden 50.000 bezoekers verwacht. Het werden er 400.000. Er was één toilet per 800 festivalgangers. Het moet er hevig hebben gestonken. Gelukkig waren er ook liters Patchouli en keigoede muziek.